Stand: 17.08.2022
Leder informatie
Leder is een materiaal, dat door het looien van huiden en vachten wordt gemaakt met behoud van de gegroeide vezels en hun gezamenlijke structuur.
 • Verdeling van een lederhuid
 • Oppervlaktemeting van een lederhuid
 • Looistoffen
 • Plantaardige looiing
 • Geschiedenis van de lederproductie
 • Behandeling van de verse huiden met zout (zoutconservering)
 • Stappen in de lederproductie
 • Inkoop van leder
 • Opslag van leder
 • Lederverzorging
 • Millkorn
 • Craquelé
 • Onderverdeling van een lederhuid
  Leder is een natuurlijk gegroeid materiaal en komt niet van de rol. Elk stuk is anders. De aangegeven maat doelt op de gemiddelde afmetingen. Afwijkingen van ± 30% zijn normaal. Daarom zijn de prijzen relatief, b.v. 39,00 €/m² aangegeven. De exacte prijs kan alleen per huid bepaald worden.

  Aufteilung einer Lederhaut

  Aufteilung einer Lederhaut

  De croupon is het stevigste en hoogwaardigste deel van een huid.

  De hals is herkenbaar aan zijn halsrimpels.

  De flanken hebben een losse huidstructuur. Ze zijn minder stevig als de croupon.

  Oppervlaktemeting van een lederhuid
  Na vervaardiging wordt leder met foto-elektrische cellen of mechanisch gemeten. De maat staat op de achterkant in m² c.q. dm² of ft² (squarefeets = vierkante voet).
  • 1 m² = 100 dm² = 10,76 qfs (squarefeet)
  • 1 qfs = 0,0929 m²  =  30,48 cm x 30,48 cm
  Looistoffen
  worden gebruikt om de huid vrijwel onbeperkt houdbaar te maken.
  Door gebruik van verschillende looimiddelen worden individuele resultaten bereikt zodat aan specifieke klantwensen tegemoet gekomen kan worden.
  Er bestaat een groot aantal looimiddelen. Voor het looien bestaan verschillende processen, zoals minerale en plantaardige looiing.
  Door synthetische looistoffen worden natuurlijke looimiddelen geïmiteerd. Daardoor is het mogelijk voldoende hoeveelheden looimiddelen te produceren.

  Chroomzouten
  Tegenwoordig wordt ongeveer 85% van alle huiden chroomgelooid. Hierbij is men overgestapt op het niet schadelijke 3-waardige chroomzouten. Door gebruik te maken van deze moderne chemicalïen worden milieu en natuur gespaard. Chroomgelooid leder is niet wasbaar en niet zweetbestendig.

  Aluin
  Witlooien is het behandelen van huiden en vellen met aluin. Het looimiddel bestaat voor het grootste deel uit aluminiumsulfaat en natriumchloride. Aluin gelooid leder is nauwelijks wasbaar. In de huidige tijd wordt het zeer zelden gebruikt.

  Relugan GT 50 (handelsmerk van BASF AG)
  Het looimiddel is een glutardialdehyde-looistof. Als bijzonder kenmerk is Relugan GT 50 gelooid leder wasbaar en zweetbestendig. Relugan GT 50 werkt als weekmaker en heeft een vullend effect bij leder en een stabiliserend effect bij vachten. Ook geschikt binnen het medische bereik. Hierdoor ontstond in loop van de tijd de benaming: medisch lamsvacht c.q. medisch schapenvacht. Het leder heeft een goudgele kleur.
  Plantaardige looiing
  Plantaardig gelooid leder wordt traditoneel in putten vervaardigd.

  Dit hoogwaardig leder is gemaakt volgens ecologische richtlijnen en processen. De holistische, op de levenscyclus gestoelde, benadering van een product staat voorop. Dat betekent een zuiniger gebruik van grondstoffen, lange levensduur en milieuvriendelijke toepassing.

  Het LEDERHAUS garandeert, dat onderstaande voorwaarden van toepassing zijn voor al ons plntaardig gelooid leder:


  Leder bearbeiten - Gerbstoffe

  Plantaardige Looistoffen
  • Mimosa: Mimosa-looiextract wordt verkregen uit de bast van de zwarte acacia afkomstig van plantages uit Australië en Afrika. Acacia heeft een hoog gehalte aan looistoffen.
  • Quebracho: Afkomstig van Quebracho-hout is een van de meest populaire plantaardige looistoffen. Dit hout bevat een behoorlijk percentage looistof. Quebracho groeit op de pampa’s bij dagtemperaturen tussen de 24 - 28 °C.
  • Kastanje Kastanje: Een houtlooistof van de edelkastanje uit Frankrijk en Italië.
  • Tara: De taraboom groeit vooral in Peru en Indië. De zaden worden ingezet bij het looien van leder. Uit de harde schil rond de zaden wordt looizuur onttrokken. Een soort tannine dat leder soepel en licht van kleur maakt.

  Absoluut vrij van chroom
  Dat betekent dat bij het looiproces geen chroom wordt gebruikt. Er zijn ook geen chroomresten in looibakken te vinden.

  Weekmakervrij
  Van de toevoeging van glutardialdehyde en soortgelijke aldehyden wordt volledig afgezien.

  De verf is vrij van zware metalen
  De kleurstoffen stemmen overeen met de 3rde regelgeving van de Duitse \"Bedarfsgegenständeverordnung\" van 16 december 1994.

  Vrij van PCP, composteerbaar
  Vervaardigd volgens het besluit pcp-verbodsrichtlijn, derhalve volledig composteerbaar.

  Ledersoorten
  De verschillende ledersoorten kunnen in principe uit elke vacht vervaardigd worden. Welke soort leder erbij ontstaat is afhankelijk van de aard van de productie.
  Tuigleder wordt puur plantaardig gelooid voornamelijk in putten. Het leder is alleen maar van koeien (niet van stieren of andere dieren). Daardoor is de huid gelijkmatig (vezeltextuur, dikte) over de gehele oppervlakte. Tuigleder heeft minder vet (5 - 11 %). Het is niet zo zacht als kledingleder.

  Nubuck wordt aan de bovenkant van de huid licht geschuurd, waardoor er een fluweelachtige uitstraling en gevoel ontstaat. Het uiterlijk komt ongeveer overeen met suède , maar is wat steviger. Als men b.v. met de hand over het leder wrijft kan het helder of donkerder eruit zien.

  Aniline overtuigt door het zachte, op huid lijkend oppervlak. Het voelt soepel aan. De beschermlaag is doorzichtig. De pigmenten in de huid zijn duidelijk zichtbaar en voelbaar. Dit leder heeft een bijzonder hoge kwaliteitsindruk.

  Semi-aniline leder is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag, maar de natuurlijke kenmerken zijn nog zichtbaar. Dit verenigt de voordelen van aniline en nappaleder.

  Nappa wordt ook gladleder genoemd (zie meubelleder: rundnappaleder). Het is een gedekt leder, daardoor zijn de gaatjes van de haarinplant gesloten. Vaak zijn de natuurlijke structuren door een preeg geïmiteerd. Voordeel: de berschermlaag voorkomt het indringen van vocht en vervuiling.

  Velours wordt ook "wildleder" genoemd. Het leder heeft een fluweelachtig oppervlak en een zachte greep.

  Volleder is niet gesplit, dikker leder.
  Geschiedenis van de lederproductie
  Al in de prehistorie worden dierenhuiden en vachten op primitieve manier voor verscheidene doeleinden (b.v. kleding) toegepast.
  De bewerking van dierenhuiden met looimiddelen is sinds de oude steentijd (8000 v. Chr.) bekend. De looiingen met behulp van vet (zeemlooiing) zijn al sinds de jonge steentijd (ca. 6000 v.Chr.) in gebruik. Ook de rooklooiing boven vuur en het mineraal looien met aluin (witlooien) zijn waarschijnlijk stokoude looiprocessen. Het looien met plantaardige stoffen (plantaardige looiing) is aantoonbaar sinds de bronstijd ( ca. 2000 v.Chr. ). Voornamelijk werd de bast van eiken en beuken als looistof gebruikt. Van deze manier van looien werd traditioneel in de middeleeuuwen gebruik gemaakt. Daaruit ontwikkelde zich met de voortschrijdende civilisatie en wetenschap een handwerk- en later een industrietak.

  Rond 1900 werd het chroomlooien met chroomzuiten uitgevonden waardoor het looiproces aanzienlijk kon worden verkort. Daarom is het proces van de chroomlooiing de belangrijkste looimethode. Het process van plantaardig looien duurt namelijk tot vijftien maanden.
  Ná het looien en vóór het verven is het doorlopen looiprocess te herkennen aan de kleur van het leder. De plantaardige looiing is bruinachtig, die met aluin geeft bijna wit leder en chroomgelooid leder is zilvergrijs.

  Er worden bijzondere looimethodes en afwerkingen gebruikt om uit het leder later allerlei verschillende producten te kunnen maken. Leder voor schoenzolen heeft bijv. andere eigenschappen dan leder voor meubels, kleding, handschoenen, boekbanden en lederwaren.
  Behandeling van de verse huiden met zout (zoutconservering)
  De ruwe huiden kunnen met zout behandeld worden. Dit is de gangbare methode voor langere transportafstanden of als de huiden niet in korte tijd naar de looierij gaan.
  belangrijk: Vlak na het uitbloeden en afkoelen van de huid wordt deze met 25 - 50% keukenzout, afhankelijk van het gewicht van de gepelde huid, op de vleeskant ingewreven. Het zout werkt vochtafdrijvend, conserverend en remt de groei van bacteriën. Daarmee wordt een gekoelde bewaring van een paar dagen mogelijk.
  Opmerking: Te weinig zout is erger dan helemaal geen zout.
  Stappen in de lederproductie
  De lederproductie is een ingewikkeld technologisch proces dat in verschillende stappen doorgevoerd word.
  Opslag en sorteren

  De geconserveerde huiden worden in gekoelde ruimtes opgeslagen, de kwaliteit gecontroleerd en gesorteerd.
  Weken/wassen

  Door het weken/wassen wordt de huid van vuil en zout ontdaan.

  Ontvlezen

  Bij deze behandeling worden weefsel-, vlees- en vetresten met een scherpe messenwals verwijderd.

  Traditioneel ontvlezen met het ontvleesmes op de looiersboom.

  entfleischen auf dem Gerberbaum

  Kalken

  Door toevoeging van kalk en zwavelverbindingen laten de haren los.

  Beitsen, pikkelen, looien

  Bij het beitsen en pikkelen wordt de huid met zuren en zout op de looiing voorbereid. Tijdens het looien nemen de huidvezels de looistoffen op. Nu is uit de huid leder ontstaan.

  Walken

  Het natte leder wordt door walsen van water ontdaan.

  Splitten
  Om een gelijkmatig nerfleder van een bepaalde dikte te verkrijgen wordt het leder gesplit. De huid wordt loodrecht in 2-en gedeeld door het tegen een roterend mes aan te drijven. Vergelijkbaar met het principe van een lintzaag.

  Nerfleder
  De nerfzijde wordt door bewerking op de gewenste dikte gebracht en is dan geschikt voor zadelmakers-, meubel- en lederwarendoeleinden. Bij het dikkere leder zijn nog alle lagen van de huid aanwezig. Dit leder wordt ook gebruikt voor historische doelen, bijv. voor strijd-uitrustingen. Verder wordt dit leder ingezet als hoogwaardig kleding- en meubelleder.
  Splitleder
  De vleeszijde is minder sterk en wordt tot velours, suede of gedekverfd eenvoudig leder verwerkt.

  Schaven

  Het nerfleder wordt op gelijke dikte geschaafd en de onregelmatigheden aan de vleeszijde verwijderd. Aansluitend wordt het leder gesorteerd naar gelijke kleurpartijen.

  Neutraliseren, verven en vetten

  De voor de looing gebruikte zuren worden nu geneutraliseerd. Dan volgen, naar gelang het ledertype, een vulling en het verven met pigmenten. Door het toevoegen van vet wordt de voor leder typische zachtheid bereikt.

  Drogen

  Er bestaan 2 methodes om het leder te drogen: het vacuumdrogen, waarbij het vocht uit het leder gezogen wordt, en het hangdrogen, waarbij het leder door droogovens gevoerd wordt.

  Kneden of walken

  Om het leder na het drogen weer zacht te maken wordt het machinaal gekneed of gewalk in een trommel

  Afwerken
  Na het looien is het leder nog niet gebruiksklaar. Het moet nog enige processen doorstaan, die naar gelang het gebruiksdoel, verschillend zijn. Alle stappen die na het eigenlijke looien nog doorlopen worden noemt men afwerken.

  Het afwerken heeft de volgende doelen:
  A.  Bescherming van de nerfzijde tegen chemische en mechanische invloeden.
  B.  Een egale kleuring en glans van de huid.
  C.  Speciale optische en greep eigenschappen.
  D.  De gebruikswaarde van het leder verhogen.

  Met de aansluitende laatste stap krijgt het leder zijn uiteindelijke verschijningsbeeld. Met het gronden, verven, persen, en strijken krijgt het leder (naar gelang de mode) een glanzend of mat, enkel of meerkleurig, glad of generfd oppervlak.
  De kunst van het afwerken bestaat daaruit dat zo dun mogelijke lagen op het leder aangebracht zonder de optiek en de natuurlijke verschijning, evenals de zachtheid en luchtdoorlatendheid van het leder aan te tasten.
  Controle

  Tussen alle processtappen wordt de kwaliteit getest. De eindcontrole checkt of elke partij in alle aspecten voldoen aan het ledertype of de specificaties naar voorbeeld. Ook wordt het leder naar vereschillende criteria gesorteerd.

  Meten, verpakken

  Het leder wordt nog electronisch gemeten, verpakt en gaan in de verkoop.

  Inkoop van leder
  Ons leder stamt uit Duitsland, alsook uit bedrijven die alle wettelijke milieu-eisenrespecteren.
  Al het leder wordt door ons, mede door de kennis met betrekking tot het doorlopen productieproces, bij de inkoop al geselecteerd.
  Kwaliteitsspecificaties

  • PCP-aandeel max. 5 mg/kg volgens de Pentachlorphenolregelgeving van de Bundesrepubliek Deutschland.
  • Geen Chroom-VI aandeel.
  • Geen AZO-kleurstoffen volgens de 3. Wet ter wijziging van de gebruiksvoorwerpenverordening van 16-12-1994.
  • Bij niet afgewerkte (oppervlakte is natuurlijk gebleven) ledersoorten is het afgeven van kleur niet uit te sluiten
  • Autoleder, Motorleder en Meubelleder voldoen aan de eisen voor lichtechtheid,
   wrijvingsbestendigheid, buigproeven van de DIN-Normen
  • Plantaardig gelooid leder is uitsluitend met plantaardige looistoffen geproduceert.
  Opslag van leder
  De belangrijkste eigenschappen van leder zoals elasticiteit, zachtheid en soepelheid, zijn aan een zekere vochtigheidsgraad van het leder gebonden. Het is daarom belangrijk leder en lederwaren in een daartoe geeigende omgeving op te slaan.
  Dit zijn koele, niet te droge, luchtige ruimtes met een gelijkmatige temperatuur van rond de 10° - 15° C en een relatieve luchtvochtigheid tussen 50 - 75 %. Als de luchtvochtgheid te sterk daalt, zal het leder brokkelig en harder worden. Bij te hoge luchtvochtigheid bestaat het gevaar dat er vlekken en schimmels ontstaan.
  Schimmelverwijdering:De schimmelvlekken droog afborstelen en afwrijven met een desinfecterende oplossing.
  Ook direkt zonlicht dient met te vermijden, het verbleken van de kleur, verkleuring van plantaardig gelooid leder, of vetuittreding door temperatuurstijging kunnen het gevolg zijn.
  Een passende opslag kan in kasten of op regalen plaatsvinden, waarbij het onderste regaal ca. 10 cm van de grond verwijderd dient te zijn en het leder niet hoger als 1 m gestapelt moet worden.
  Lederverzorging
  De taak van een goede lederverzorging is het om de goede eigenschappen van leder in het gebruik zo lang als mogelijk te behouden.
  Er zijn 2 groepen van lederverzorgingsmiddelen:

  a) met oppervlaktewerking
  Lederwaren en schoenen worden met schoenpoets of wax-emulsies verzorgt. Dit zijn typische verzorgingsmiddelen met oppervlaktewerking. Deze producten zuiveren het lederoppervlak en beschermen voor verontreinigingen.

  b) met dieptewerking
  Tot deze groep behoren de lederoliën en vetten. Deze hebben de bedoeling het leder zijn zachte en soepele aard te laten behouden en verbeteren de waterdichtheid.

  1. Onderhoud van ruwleder (suede, velours, nubuck)
  Hiervoor gebruikt men geen vetten en waxen, dat geeft verkleving van de vezels.
  Ruwleder kan met een borstel of schuurpapiertje ontdaan worden van vuil en verklevingen. Een spuitbusimpregnering is aan te bevelen.

  2. Onderhoud van nappa (glad oppervlak)
  Het lederoppervlak naar behoeven voorzichtig met een neutraal wasmiddel reinigen. Vermijd het doorweken van het leder. Na het drogen op normale kamertemperatuur het leder met een verzorgingsmiddel inpoetsen en daarna met een droge doek opwrijven.
  Is uw lievelingskledingstuk ondanks uw goede zorgen toch lelijk geworden, breng het dan naar een speciaalreinigingsbedrijf voor lederkleding. Hier wordt het vakkundig gereinigd, geimpregneerd en door kleurtinten weer opgefrist.
  Millkorn
  Milkorn is de oppervlaktestructuur van de lederhuid.
  Elk leder heeft oorspronkelijk natuurlijke fijne nerjes. Men kan deze in de productie accentueren. Het leder wordt tijdens de productie zacht gemaakt en roteert dan enige tijd in het zogenaamde Millvat. Men kan zich dat voorstellen als een grote wasdroger zonder warmte- en luchttoevoer. Door het zachte vallen van het leder worden de natuurlijke nerjes sterker. Men spreekt dan van "markante Millkorn".
  Craquelé
  Craquelé-vorming voor het kunstmatig verouderen van het lederoppervlak
  Stijlmiddel: Voor leder is craquelé-vorming of craquleren in essentie een methode om een kunstmatige veroudering te verkrijgen. Hiertoe worden bij de afwerking middelen gebruikt die reeds bij het drogen structuren laten ontstaan die een gescheurd oppervlak gesimuleerd wordt.
  Verwerking: Stefan Giese

  zum Kopf / Inhalt

  Lederhaus Giese GmbH,   Sonnenwall 69,   47051 Duisburg,   Duitsland
  Tel. : +49 203 518860-0  |  E-Mail: info@Lederhaus.de  |  Internet: www.Lederhaus.de